Meet the Artist: Joke Smeulders

Social en Urban Designer bij Hoodlab

Meet Joke Smeulders, social and urban designer bij Hoodlab. Met een achtergrond als kunstenares zit ze vol creativiteit, vernieuwende ideeën en zelfvertrouwen. Laatstgenoemde heeft ze gedurende haar leven opgebouwd en nu weigert ze nog om in negatieve gedachten te zakken.

Zelf zegt ze hierover: “Je intentie is goed en of het goed genoeg is voor de ander dat moet de ander maar beoordelen. Zo sta ik er wel voortaan in.” De laatste 15 jaar is ze pas echt overtuigd geraakt van haar werk. Ze voelt nu dat ze haar steentje bijdraagt. “Het begint ermee dat je jezelf zoals je bent en de producten die je maakt accepteert zoals ze zijn. Het is nooit af en het gaat ook altijd door. Naarmate je ouder wordt ontdek je een rode draad in je leven en gevoelsleven die steeds meer zichtbaar wordt. Ik kwam erachter dat mijn rode draad is dat alles naar buiten gericht is.” vertelt Joke. 

 

Haar art is het bouwen van installaties; Soms is het fysiek, soms alleen in de ruimte of soms is het een installatie met alleen woorden. Joke maakt contact met mensen door haar creativiteit. Dit doet ze door het proces tastbaar te maken en het visueel maken van wat de mogelijkheden zijn. Door verbeelding bij mensen op te roepen kan er een dieper gesprek ontstaan. 

“Vorige week nog kwam er een mevrouw langs bij Hoodlab met een beetje bozige energie. Ze had overlast van de jeugd. Waarna ik haar vroeg of ze zelf nog wel eens aan haar jeugd dacht? Ze reageerde dat dat net na de oorlog was en dat alles toen anders was… “Weet je waar ik dan aan moet denken?” zei ik “Aan de kunst en de materie schilders die na de oorlog alles gerepareerd hebben met hun schilderijen die ze als stoplappen gebruikten.” Toen de vrouw het woord ‘stoplappen’ hoorde lichtte haar gezicht in een keer op en dat was de ingang naar een gesprek over hoe wij de ruimte hebben gehad in onze jeugd en dat de jongeren van nu ook hun ruimte verdienen.” noemt ze als voorbeeld.

Laat jouw fantasie prikkelen in een gesprek met deze conceptuele denker en bedenk samen wat er allemaal mogelijk is in jouw buurt. Joke is de komende zes weken te vinden bij Hoodlab Staatsliedenbuurt. Kom langs en verlies jezelf even in je verbeelding!

Auteur: Nikki Neervens
Photographer: Tommy Köhlbrugge
Benieuwd naar onze buurtprojecten? Check Staatsliedenbuurt!